Δράσεις προγράμματος Εrasmus

Στην Πάρμα της Ιταλίας, τον Νοέμβριο  του 2018, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση wellbeing. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, μέσω ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής, αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που φοιτούν σε σχολεία και παιδικά κέντρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διήμερης συνάντησης, ξεκαθαρίσαμε το σκοπό, τους στόχους, τα επιθυμητά αποτελέσματα και τη διάχυση του προγράμματος. Ξεκινήσαμε τη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, με την παρουσίαση των σχολείων, όλων των συμμετεχόντων-εταίρων: το ινστιτούτο Comprensivo E Guatteli από Collecchio, ο παιδικός σταθμός Kattsatters από Νορκόπιγκ στη Σουηδία και το δικό μας, 2ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Α.Π.Θ. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, το Colegio do Sardao από την στην Πορτογαλία, οι εκπρόσωποι του οποίου δεν μπόρεσαν να παραστούν σε αυτή τη συνάντηση.

Ο Ιταλός διευθυντής του έργο Simone Mazza μας παρουσίασε το λογότυπο του έργου, που σχεδίασαν μαθητές. Είδαμε βίντεο όπου οι Ιταλοί μαθητές απάντησαν στην ερώτηση «τι είναι ευημερία». Αποφασίστηκε, όλοι οι εταίροι να ετοιμάσουν ένα παρόμοιο βίντεο, όπου τα παιδιά μας θα απαντούν στην ερώτηση «πότε νιώθεις καλά;» Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να συμπεριλάβουμε και τους γονείς των παιδιών, οπότε θα συλλέξουμε και τις δικές τους απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα. θα συγκρίνουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές των απαντήσεων των νηπιαγωγείων μας, κατά την παρουσία μας, στην Ελλάδα, την Άνοιξη του 2019. Αποφασίστηκε, μετά από συζήτηση, να αναλογιστούμε, από κοινού, την έννοια της ευημερίας και στη συνέχεια να συγκρίνουμε τις απαντήσεις στην Ελλάδα. Ως τότε, θα πρέπει να εξετάσουμε και να εφεύρουμε τρόπους που μπορούμε να εφαρμόζουμε και αφορούν στο σεβασμό των αναγκών των παιδιών, την ασφάλεια, τη ρουτίνα, καθώς και την  ακεραιότητά τους. Θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα, εδώ στην Ελλάδα, τον Απρίλιο, του 2019.

Το έργο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου  όπου θα δημοσιεύουμε  πληροφορίες για τον τρόπο ανάπτυξής του. Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας, στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική, συνάντηση.

Kick-off συνάντηση στην Ιταλία
Kick-off συνάντηση στην Ιταλία
ITALY2
Προγραμματισμός
ITALYI
To logo του έργου
To logo του έργου

Το έργο έλαβε παράταση ενός έτους για το 2020-2021, λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι συναντήσεις μας από τον Μάρτιο 2020 πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Το έργο έληξε αισίως και τα αποτελέσματα φαίνονται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/eplus-project-details#project/2018-1-IT02-KA229-048034

Με μεγάλη χαρά μας ανακοινώθηκε ότι το έργο Erasmus Pro Wellbeing επιλέχθηκε ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό έργο Προσχολικής Εκπαίδευσης από την εθνική υπηρεσία της Ιταλίας η βράβευση θα πραγματοποιηθεί on line και το βίντεο των σχολείων εταίρων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των βραβεύσεων των προγραμμάτων Erasmus τον Οκτώβριο. Συγχαρητήρια σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς που υποστήριξαν τη δράση όλα αυτά τα χρόνια!!