Actionaid 2015 “Η εκπαίδευση στο στόχο ξανά”

Mε αφορμή και μέσο τη φετινή εκστρατεία Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2015 της Actionaid ασχοληθήκαμε με το υλικό που μας στάλθηκε. Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι συμμετέχουν σε μια παγκόσμια εκστρατεία και την ίδια εβδομάδα ενημερώνονται μαθητές σε όλον τον κόσμο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Συζητήσαμε με τα παιδιά το νόημα μιας εκστρατείας, τους λόγους που γίνεται, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

  • Διερευνήσαμε τη θεματική. Αφηγηθήκαμε τις ιστορίες των τεσσάρων παιδιών από όλα τον κόσμο.
  • Χρησιμοποιώντας έναν Παγκόσμιο Χάρτη, βρήκαμε τις χώρες στις οποίες ζουν τα παιδιά που μιλάνε στις κάρτες.
  • Συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί στη χώρα τους. Πώς φαντάζονται το ημερήσιο πρόγραμμα του κάθε παιδιού;  Πώς φαντάζονται το μέλλον του κάθε παιδιού; Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο;
  • Διαβάσαμε στην τάξη το παραμύθι «Ένα μικρό πειρατικό καράβι»
  • Ζητήσαμε από τα παιδιά να πουν γιατί θέλουν / τους αρέσει να πηγαίνουν στο σχολείο. Τα παιδιά απαντούσαν στην ερώτηση: «Θέλω να πηγαίνω σχολείο για να …» με μία λέξη. Καταγράψαμε τις λέξεις που ειπώθηκαν.
  • Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από το DVD που περιλαμβανόταν στο εκπαιδευτικό υλικά της Action aid.
  • Επιλέξαμε τη λέξη “Παιχνίδι”, η οποία όπως φάνηκε συγκέντρωσε τις προτιμήσεις των παιδιών. Αναπαραστήσαμε το παιχνίδι, γράψαμε τη λέξη με όσα υλικά σκεφτήκαμε ότι μας αρέσει να παίζουμε (με καπάκια, με μαρκαδόρους, με τουβλάκια, με μαρκαδόρους και με νερομπογιές). Δημιουργήσαμε ένα πόστερ και το στείλαμε να εκπροσωπήσει το σχολείο μας στην Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2015 της Actionaid.

pizap.com14313422912961Δείτε το video της συνολικής δράσης: