Actionaid

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση της Actionaid.

2ο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο, ΑΠΘ (ολοήμερο)

Η συζήτηση με τα παιδιά ξεκίνησε μετά από παρατήρηση του υλικού (φωτογραφίες και Cd) που μας στάλθηκε  από την οργάνωση actionaid. Πληροφορήσαμε τα παιδιά για τη δράση της οργάνωσης, καθώς και για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα παιδιά δεν φοιτούν σε σχολεία λόγω: έλλειψης υποδομών και ύπαρξης πολιτισμικών και οικονομικών εμποδίων.

Εστιάσαμε στη σημασία της εκπαίδευσης από τη μικρή ηλικία για όλα τα παιδιά. Τα παιδιά απάντησαν στην ερώτηση:

«Γιατί είναι σημαντικό όλα τα παιδιά να έχουν δάσκαλο και σχολείο;». Για να διευκολύνουμε την προσέγγιση του θέματος δημιουργήσαμε επιμέρους ερωτήσεις. Τα παιδιά απάντησαν με συνέντευξη και ομαδικές ζωγραφιές για κάθε επιμέρους ερώτηση.

Ζωγραφίζω τις δασκάλες μου.

Σοφία και Ιωάννα, αυτές είναι οι δασκάλες μου. Η κα Σοφία και η κα Ιωάννα έχουν καλή συμπεριφορά.

Η κα Σοφία έχει μακριά μαλλιά και η κα Ιωάννα έχει μπούκλες και εκείνη έχει μακριά μαλλιά και φοράνε διάφορα ρούχα, κόκκινα, μαύρα?.Μας λένε να κάνουμε κάποιες φορές εργασίες και κάποιες φορές μας λένε να παίξουμε. Μας βάζουμε να κάνουμε ζωγραφιές με ξυλομπογιές, με πινέλα και κόβουμε πράγματα κάνουμε κολλάζ.

Πως θα ήθελα να είναι ο/η δάσκαλος/α μου;

Θα ήθελα να ήτανε ξανθιά με μακριά μαλλιά να φορούσε γυαλιά σκούρα και μακρύ φουξ φόρεμα. Να ήταν πολύ καλή η συμπεριφορά της και να μην έκανε λάθη.

Θα ήθελα να είναι μελαχρινή σαν εμένα, μεγάλη και καλή και όμορφη. Να φέρεται καλά, να αγαπάει όλο τον κόσμο και τα παιδιά που έχει στην τάξη της.

Θα ήθελα δάσκαλο. Θα ήταν ψηλός, θα πήγαινε στο σχολείο και θα μας μάθαινε γράμματα και αριθμούς.

Φαντάζομαι ένα σχολείο χωρίς δασκάλους.

Θα ήταν με μια σκεπή με λάμπα κόκκινη και με ένα δέντρο. Τα παιδάκια θα διάβαζαν όπως να ναι, τα παιδάκια θα έκαναν χαζομάρες και θα μάλωναν.

Θα μαλώναμε, θα κάναμε καβγά, θα τσιρίζαμε, θα κτυπιόμασταν. Δεν θα μαθαίναμε γράμματα και κατασκευές. Δεν θα μου άρεσε.

 Τι χρειάζεται ο/η δάσκαλος/α για να κάνει μάθημα.

Ο δάσκαλος χρειάζεται βιβλία, υπολογιστή. Χρειάζεται ένα σχολείο με καρέκλες και τραπέζια για να ζωγραφίζουμε.

Ο δάσκαλος χρειάζεται καρέκλες και σχολείο.

Ο δάσκαλος χρειάζεται θρανία, καρέκλες, πίνακα, βιβλιοθήκη, παιδιά. Αλλιώς χρησιμοποιεί ότι έχει και κάνει μάθημα όπου μπορεί. Αν δεν τα έχει όλα αυτά είναι δύσκολα. Για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολα.

DSCN0279 DSCN0280 DSCN0281 DSCN0282