1821-2021: 200 χρόνια από την Επανάσταση

Από τις Μπούλες της Νάουσας στους αγώνες του ’21

Με αφορμή τη φετινή κοντινή χρονική απόσταση της Αποκριάς από την επέτειο της Επανάστασης του ’21, αξιοποιήσαμε τη σημειολογία του γνωστού παραδοσιακού αποκριάτικου δρώμενου “Γενίτσαροι και Μπούλες” της Νάουσας για να μεταβούμε ομαλά σε πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από την Επανάσταση του ’21, που δίνουν νόημα στη διεκδίκηση του ύψιστου και διαχρονικού αγαθού της ελευθερίας. Η μετάβαση αυτή πραγματοποιήθηκε βιωματικά, αξιοποιώντας τις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος, και μέσα από τεκμήρια της άυλης και υλικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προκειμένου να συν-ταξιδέψουμε μικροί και μεγάλοι στα μονοπάτια της ιστορίας με το νου και την ψυχή μας, αποσκοπώντας όχι σε τελικές απαντήσεις, αλλά σε ενεργητικές αναζητήσεις πανανθρώπινων ζητούμενων, όπως η επιβίωση και η αξιοπρέπεια, με όχημα την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση. Ακολουθήστε τα ίχνη του ταξιδιού μας με το υλικό που ενδεικτικά παραθέτουμε εδώ – προσαρμοσμένο εκ των πραγμάτων στις ιδιαίτερες ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δρα Βασιλική Τζιμπάζη, μουσειολόγο (Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια), και τη Δρα Δέσποινα Καλεσοπούλου, αρχαιολόγο – μουσειολόγο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), για την πολύτιμη συμβολή τους στον σχεδιασμό και την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού μας σεναρίου.

Ιντερμέδιο Ι: Ιχνηλατώντας τις ενσώματες επιτελέσεις του δρώμενου στον χρόνο (από την ένδυση ως τη φανέρωση του προσώπου)

Πράξη 2η: Τείχη της Πόλης / τύχη της ελευθερίας <br>(με όχημα τη χρονομηχανή μας και συνοδούς μας τις Μούσες από τον όμιλο Μουσειακής Εκπαίδευσης)

Ιντερμέδιο ΙΙ: Ίχνη ιστορίας με το βλέμμα των παιδιών

“Πινακοθήκη” αγωνιστών