18 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Μνημείων

Στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα “Φροντίζω το περιβάλλον / Πολιτιστική Κληρονομιά: Μνημεία που ‘ζουν’ ανάμεσά μας” και σε συνάρτηση με τους στόχους του ομίλου μουσειακής εκπαίδευσης, τα παιδιά -με την πολύτιμη αρωγή των οικογενειών τους- έγιναν “ντετέκτιβ μνημείων”, συνομίλησαν με αρχαιολόγους που επισκέφθηκαν την εικονική μας νηπιο-τάξη και ίδρυσαν τη δική τους επιτροπή προστασίας μνημείων με το όνομα “Παιδική Εταιρεία Φίλων Μνημείων” (ή αλλιώς Π.Ε.ΦΙ.Μ). Μια πρωτότυπη εταιρεία με τη δική της ταυτότητα, το δικό της όραμα και τις δικές της αντιλήψεις για τα μνημεία και τη σημασία τους. Δείτε το “καταστατικό” της ΠΕΦΙΜ, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρα Νίκο Ακαμάτη, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, και τη Δρα Δέσποινα Καλεσοπούλου, καθηγήτρια Μουσειοπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που εμπλούτισαν τα εργαστήρια αυτά με τη γνώση και την εμπειρία τους τόσο στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού, όσο και στο στάδιο της υλοποίησης με τις ευφάνταστες και γεμάτες ευαισθησία απέναντι στην παιδική ηλικία παρουσιάσεις τους.

Η απάντηση του ICOMOS

Κατόπιν κοινοποίησης της δράσης αυτής στο ελληνικό ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του εργαστηρίου, είχαμε την τιμή να λάβουμε την άμεση θετική ανταπόκριση εκ μέρους του ΔΣ του ελληνικού ICOMOS, όπως επισυνάπτεται στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ευχαριστούμε ολόψυχα το ICOMOS για τη σημαντική αυτή αναγνώριση και διάχυση της δράσης μας και συγχαίρουμε θερμά τα παιδιά και τις οικογένειές τους για τις προσπάθειές τους -και μάλιστα εν μέσω των ιδιαίτερων προκλήσεων που ενέχει η τηλεκπαίδευση-, που δίχως αυτές δεν θα ήταν δυνατό να πάρει σάρκα και οστά ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός του σχολείου μας.