Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Παραδοτέα από προγράμματα του 2ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου ΑΠΘ ως μέλους του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”. Το 2ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο ΑΠΘ συμμετείχε ως μέλος του Δικτύου από το 2019.

2019-20

https://youtu.be/5haxjzOZIDE
https://youtu.be/8qwsTgHojGo

2020-21

https://youtu.be/4z-8URoI9PU

2021-22

Εκπροσωπώντας τα Νηπιαγωγεία στην Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε φέτος και αφορούσε στην ασφαλή χρήση των φορητών συσκευών από τα παιδιά.

Έγινε ανίχνευση των τρόπων χρήσης των ψηφιακών συσκευών από τα παιδιά στο οικογενειακό τους πλαίσιο με ερωτηματολόγια σε γονείς και παιδιά. Βάσει των αποτελεσμάτων σχεδιάστηκαν στοχευμένες παιδαγωγικές δράσεις.

Τα παιδιά διερεύνησαν την έννοια του ασφαλούς Internetoταξιδευτή, έφτιαξαν αφίσες με θέμα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και των φορητών συσκευών, αλλά και τα σημεία προσοχής. Δημιούργησαν τον Κώδικα Ιντερνετικής Κυκλοφορίας (Κ.Ι.Κ.) με πράσινα και κόκκινα φανάρια και έδωσαν “φωνή” στην παρουσίαση του Κ.Ι.Κ. με τα βασικά βήματα του ασφαλούς Internetoταξιδευτή.

Η αξιολόγηση του προγράμματος κατέδειξε την απόκτηση από τα παιδιά νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως και την αλλαγή της στάσης τους απέναντι στις ψηφιακές συσκευές και το διαδίκτυο. Σε όλη τη διαδρομή βοηθός τους στάθηκε ο Dogo Κ.Ι.Κ. το κουτάβι μασκότ που φαντάστηκαν να τους ακολουθεί και να τους προστατεύει με την ασπίδα του από τους κινδύνους του σερφαρίσματος στο διαδίκτυο. Στο τέλος της διαδρομής έλαβαν την κονκάρδα με τον Dogo. Το badge αυτό θα το κερδίζουν όλοι oι ασφαλείς Internetoταξιδευτές στο σχολείο μας κάθε χρονιά. Η επόμενη δράση αφορά στην υλοποίηση διαδικτυακού Εργαστηρίου γονέων με θέμα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο και χρήση συσκευών αφής από μικρά παιδιά» την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022.

Δείτε την παρουσίαση του σχολείου μας στον παρακάτω σύνδεσμο (1:00:10 λεπτό) https://www.webtv.kmaked.eu/

Και την παρουσίαση των παιδιών

https://prezi.com/v/dqezvomkkevr/

Η δράση ολοκληρώθηκε με δύο Εργαστήρια Γονέων. Το 1ο Εργαστήριο με θέμα:  “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Χρήση Συσκευών Αφής από Μικρά Παιδιά” και το 2ο Εργαστήριο με θέμα: “Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων από γονείς και παιδιά- ψηφιακή αφήγηση”